Produksjon i Kina

NewTracks factory audit in Shenzhen

Å drive et kontor i Kina kan være utfordrende, men samtidig tar vi del i en effektiv industri, vilje til vekst og enorm teknologisk utvikling.
(Av NewTracks AS gründer og eier, Julius Espedal)

Første reise til Shenzhen i 2004

I 2004 hadde jeg min første reise til Kina. Jeg besøkte fabrikker i Shenzhen og møtte arbeidsomme og dyktige mennesker, og et mangfold av produksjonsbedrifter og produksjonskapasitet som jeg ikke har sett maken til. Noen av disse fabrikkene jobber vi fortsatt med.

Produksjon i Kina. Fabrikk med 100 dreibenker
Fabrikk i Shenzhen med 100 automat-dreibenker

NewTracks kontor i Kina for kvalitetssikring

I 2018 etablerte jeg et kontor i Shenzhen for engineering, kvalitetsikring og oppfølging av produksjon.

NewTracks kontor i Shenzhen
Kevin Liu er ansvarlig for NewTracks China Co. Ltd

Ofte får vi bare SW/STEP filer – 3D modeller – fra kundene, og da utarbeider vi komplett produksjonsunderlag ved kontoret i Kina. NewTracks China jobber med SolidWorks CAD program, i likhet med fleste av våre kunder. Filoverføring frem og tilbake går derfor smidig.

Shenzhen er Kinas Silicon Valley

Shenzhen (forkortes SZ) er en teknologisk spydspiss i Kina, både på utvikling og produksjon. Her kan man få produsert alt! Det som kjennetegner produksjonen i Shenzhen er tett samarbeid mellom fabrikkene. De spesialiserer seg innen én teknologi og outsourcer alt annet.

Enorm utvikling fra 2004 til 2021

I 2004 var Shenzhen forurenset og utrygg, men har i dag utviklet seg til en topp moderne by. Befolkningen har nesten fordoblet seg på 15 år, og det bor nå 4 mill i sentrum og 12,5 mill innbyggere i storbyen. T-bane systemet var nettop påbegynt i 2004, men nå dekker et fantasisk metrosystem hele byen med 8 linjer og 215 stasjoner. De har altså åpnet én T-bane stasjon pr. måned de siste 15 årene! Likevel er planen er å vokse videre, og i 2030 skal T-banenettet 4-dobles fra dagens 300 km til 1150 km (wikipedia).

Fokus på miljø og sikkerhet

Nesten alle drosjer i Shenzhen er elektriske
Nesten alle drosjer i Shenzhen er elbiler

I Shenzhen kjører nesten alle drosjer elbiler og Shenzhen er den eneste byen i Kina hvor det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte. Delingsøkonomi har kommet svært langt og med WhatsApp på mobilen leier man bil eller sykkel, betaler i butikker, restauranter eller drosje. Kontanter er nesten ikke-eksisterende, og for utlendinger med kontanter kan dette være litt utfordrende. Det lønner seg å ha eksakt beløp når man skal betale kontant for vekslepenger er få som har.

BYD elbiler og elbusser

De fleste drosjene er av type BYD e6 og en drosjesjåfør vi snakket med forteller at bilene fungerer veldig bra. Med rekkevidde på 300 km holder en lading ca en halv arbeidsdag. Men en utfordring er at mange drosjer vil lade samtidig rundt lunsjtider og han må stå ca 20 min. i ladekø.

BYD, med hovedkontor i Shenzhen, er verdens største produsent av el-biler. De har levert et stort antall elbusser som går i trafikk i Oslo-området og har nettopp startet salg av elektriske personbiler i Norge.

New Tracks kontor i Shenzhen

Vårt kontor ligger i bydelen Longhua, 30 min. fra SZ sentrum og 15 min. fra jernbanestasjonen Shenzhen North. Derfra går tog i 350 km/t til Guangzhou på én time. Fabrikkene vi jobber med i både Dongguan og Foshan ligger derfor innenfor en radius på 2 timer. Det er viktig for oppfølging og kvalitetssikring.

Med "Bullet train" i 350 km/t tar reisen Shenzhen - Guangzhou 1 time, tilsvarende avstand Oslo - Lillehammer
«Bullet train» i 350 km/t tar 1 time Shenzhen – Guangzhou, tilsvarende avstand Oslo – Lillehammer. Behagelige tog med gode arbeidsmuligheter ombord.

Kvalitetssikring og revisjon av produksjon

Alle fabrikkene vi jobber med har gode kvalitetsrutiner. I tillegg kontrollerer vi alle leveranser før de sendes fra Kina. Ved små forsendelser sendes varene til vårt Shenzhen-kontor for kontroll før de sendes til kunde. Ved store forsendelser reiser en NewTracks ansatt ut til fabrikken og kontrollerer varene der.

Kvalitetssikring ved igangkjøring av ny produksjon
Kvalitetssikring ved igangkjøring av ny produksjon

Fleksibel produksjon for små og store seriestørrelser

Fabrikkene vi jobber med er fleksible og dyktige, og leverer både små og store serier. Noen fabrikker har spesialisert seg på prototyper, små serier og korte leveringstider. Andre er effektive i større volum.

Når volumene øker, bidrar vi til å redusere produksjonskostnadene, f.eks ved å anbefale produksjon i faste verktøy, som ikke er like vanlig i Norge.

Forskjeller på å drive forretning i Norge og Kina

Å drive firma i Kina er ganske forskjellig fra Norge, f.eks skatt, moms-refusjon og rapportering. Valutatransaksjoner er et kapittel for seg. Man blir generelt veldig glad i Nettbank og Altinn når man jobber i Kina…

Besøk på fabrikk i Shenzhen. Fabrikkssjefen tar en dobbel-handshake
Besøk på fabrikk i Shenzhen hvor fabrikkssjefen tar en dobbel-handshake

Det kreves lisens for å eksportere varer fra Kina, og mange av fabrikkene vi jobber har ikke dette. Ettersom NewTracks China Co. Ltd. har eksportlisens, fungerer vi som et eksport-kontor for disse bedriftene.

Les hvordan Kinesisk Nyttårsfeiring påvirker produksjon i Kina

Leveranse av enkle komponenter eller komplette produkter

Vårt mål er at kundene skal kunne ha fokus på det som gir dem størst verdiskapning. Vi bidrar til å gjøre innkjøp og montasje enklere; F.eks monterer vi lås i profiler og fester pakning på komponenter, slik at montasjen går raskere og det blir færre artikkelnummer hos kunden. Vi kan levere hele mekanikk-kit, og til og med komplette produkter med bruksanvisning og emballasje.

Fokus på å holde høy verdiskapning in egen bedrift er kjernen til lønnsom virksomhet.

Profil med lås – Mekanikk-kit – Pakning montert
Profil med montert lås / Komplett mekanikk-kit / Komponenter leveret med pakning

NewTracks arbeider med produktutvikling og produksjon av mekanikk – hovedsakelig for elektronikk industri. Med kontor i Shenzhen og Oslo er vi din beste kontakt til effektiv kvalitetsproduksjon i Kina.

 

Del denne nyheten:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Les også:

NewTracks Kinesisk nyttår 2021

Kinesisk nyttår 2021

I forbindelse med kinesisk nyttår må vi regne lenger leveringstid i februar. Vi anbefaler våre kunder å planlegge bestillinger for leveranse i god tid for

Aluminium TableTop til iPad

Bridge Technologies har løftet iPad Pro fra forbrukerprodukt til profesjonelt nivå, med dobbelt nettilkobling og PoE 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *